Inspectia tehnica a stingatoarelor


Cand vine vorba de stingatoare de incendiu umplute cu pulbere, instructiunile venite odata cu achizitionarea acestui apara spun ca el trebuie verificat tehnic cel putin o data la 30 de zile, pentru ca cei responsabili de prevenirea incendiilor sa fie absolut siguri ca stingatorul poate face fata cu succes in cazul izbucnirii focului. De regula, verificarea poate fi facuta de catre oricine, insa in cazul extinctoarelor mai vechi, e bine ca propietarii sa apeleze la firmele care ofera servicii de verificare stingatoare.

Apoi, persoana care ar trebui sa faca inspectia tehnica este cea care a primit in prealabil un intructaj de folosire si totodata, cea care in cazul unui incendiu, ar ajunge la stingator cel mai repede.

Verificarea incepe simplu: cel responsabil pentru inspectia tehnica trebuie sa se asigure ca locul de unde poate fi luat stingatorul in cazul izbucnirii focului, nu este blocat de mobila sau oricare alte obiecte. In cazul in care aparatul a ramas blocat in suport, atunci se gaseste o modalitate incat sa poata fi deblocat.

Aparatul se verifica de rugina – cele moderne sunt special tratate impotriva oxidarii, insa in cazul in care stingatoarele nu sunt ingrijite deloc si depozitate in spatii umede, ele pot totusi oxida. In cazul in care oricare dintre stingatoare prezinta forme avansate de degradare, atunci el trebuie inlocuit de urgenta.

Urmeaza apoi verificarea manometrului. Teoretic, manometrul ar trebui sa indice in permanenta o presiune constanta, intrucat majoritatea sunt presurizate permanent. In conditiile in care manometrul arata o valoare scazuta, acest lucru necesita o vizita neaparata la sediul firmelor care ofera servicii de verificare stingatoare (in Bucuresti, in Cluj, Iasi, Arad, Timisoara si Piatra Neamt se gasesc astfel de firme). Altfel, in cazul unui incendiu, aparatul nu ar fi de folos catusi de putin, intrucat nu ar putea sa elibere  nici pulberea si nici azotul din rezervor.

Odata verificat si acest aspect, procesul de inspectie e terminat,  caz in care poate fi repus la loc in suportul de stingatoare.

No comments:

Post a Comment