Ce nu stiai despre psoriazis

Psoriazisul nu este o afectiune rara, si se dezvolta, de obicei, la cei care au varsta cuprinsa intre 11 si 45 de ani. Pacientii care sufera de psoriazis sunt deseori respinsi de cei din jur, dupa cum explica si Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) pentru adevarul.ro: ?Cam jumatate din cei care sufera de psoriazis au probleme la locul de munca si sunt discriminati. Trebuie sa se inteleaga ca pacientul cu psoriazis nu este contagios, ca acesti oameni nu trebuie eliminati din saloane sau de peste tot unde se duc. Dimpotriva, ei trebuie sustinuti ca sa poata duce o viata normala?.

Psoriazisul poate aparea pe toate partile corpului, dar este cel mai frecvent intalnit la nivelul scalpului, a coatelor si a genunchilor. Acesta nu este contagios. Leziunile elementare sunt eritemato-scuamoase si au caractere tipice. Se prezinta ca placi eritematoase plane sau usor proeminente, cu margini nete si usor reliefate, uneori inconjurate de un halou albicios. Cauza exacta a psoriazisului este necunoscuta, dar poate include o combinatie de genetica si de mediu. Anumiti factori par a declansa episoade de psoriazis: infectii, cum ar fi durerile in gat, arsuri, taieturi, zgarieturi, aer uscat sau rece, stres, lipsa luminii solare, fumat, consumul de alcool, anumite medicamente (cum ar fi litiul, beta-blocantele si medicamentele anti-malarie).

Medicul dermatolog trebuie sa diferentieze aceste aspecte clinice si sa dea un diagnostic corect. Este important ca toate persoanele care dezvolta leziuni cutanate posibil asociate psoriazisului sa se adreseze medicului specialist dermatolog. Initierea tratamentului intr-un stadiu precoce, poate incetini sau chiar opri evolutia bolii. Daca ai observat simptome similare descrierilor de mai sus, incearca sa apelezi la un medic bun din capitala, cum ar fi Doamna Profesor Doctor Olga Simionescu, care isi desfasoara activitatea in cadrul clinicii Top-Derm Uni).

Placile sunt de cele mai multe ori destul de mari, dar uneori apar si sub forma unor pete foarte mici (psoriazisul in picatura sau gutat), sau pot avea marimea unei monezi (psoriazis numular). Psoriazisul gutos este o forma mai rara de psoriazis. Leziunile caracteristice acestui tip de psoriazis sunt prezenta unor modificari tegumentare circulare, ovalare, reliefate (papule), care apar preponderent la nivelul trunchiului si mai putin la nivelul membrelor. In acest caz, este posibil ca medicul specialist dermatolog sa efectueze o punctie si o cultura de la acest nivel, pentru a cauta o posibila infectie bacteriana cu streptococ.

Persoanele diagnosticate cu psoriazis se confrunta cu anumite dificultati de a gasi cel mai bun tratament disponibil pentru ei, printre multe optiuni. Severitatea bolii si raspunsul la tratament anterior il ajuta pe dermatolog sa stabileasca ce tratament va fi cel mai bun. Psoriazisul se trateaza in mod normal cu emolienti, care inmoaie pielea. Alte tratamente sunt preparate pe baza de gudron de carbuni sau o substanta numita antralina. Acestea reduc inflamatia si descuamarea. Gudronul si antralina sunt eficiente, dar au un miros neplacut si pot pata hainele si lenejria de pat. Scopurile principale ale tratamentului vizeaza: atingerea si mentinerea controlul asupra leziunilor psoriazice, maximizarea eficacitatii terapeutice, maximizarea calitatatii vietii unei persoane, minimizarea efectelor secundare.

No comments:

Post a Comment