10 ciudatenii care ne pot afecta luarea unei decizii

Perioada din zi. Cu cat luam mai multe decizii cu atat suferim mai mult de pe urma oboselii. Exact cum un atlet care se antreneaza ore intregi devine inapt din punct de vedere fizic sa mai alerge in cursa vietii sale, asa si mintea umana devine obosita din punct de vedere mintal. Oboseala deciziei nu este legata de dificultatea de a lua decizii ci de cantitatea lor. In timpul zilei luam sute, daca nu mii de decizii simple: ce haine sa purtam, ce sa mancam la micul dejun, ce ruta sa folosim pentru a ajunge la locul de munca, ce muzica sa ascultam si tot asa. Cu fiecare decizie luata abilitatea de a lua decizii cu usurinta scade iar la finalul zilei ne gasim in fata imposibilitatii de a mai putea decide chiar si asupra unui fapt banal ca ora de trezire de a doua zi dimineata.

Diferenta uriasa dintre oboseala fizica si cea psihica este ca de oboseala mentala nu esti constient. Un studiu din 2011 a observat cum iau decizii judecatorii care erau influentati de oboseala deciziei si au aflat ca prizonierii care aveau judecata programata mai devreme in timpul zilei aveau castig de cauza in fata celor care li se judeca cazul mai tarziu. Fenomenul oboselii deciziei a fost sesizat si la Casa Alba. Daca ati fost atenti, Obama a purtat aceleasi seturi de costume colorate noapte si zi vreme de cinci ani. Asadar i se limiteaza alegerile pentru a fi apt de luarea unor decizii cu adevarat importante pentru tara. Vezica. Daca v-ati aflat vreodata in fata unei decizii importante de luat de care depindea locul dvs. de munca, o relatie stabila sau o schimbare in viata, atunci ar fi trebuit sa nu va duceti la toaleta. Nu, nu o spunem noi, ci oamenii de stiinta.

Controlul vezicii si dusului la toaleta poate influenta pozitiv comportamentul nostru si deciziile, a concluzionat Mirjam Tuk, un om de stiinta danez care are si un Premiu Nobel pentru acest studiu ciudat. Oamenii care chiar trebuie sa dea curs mictiunii sunt mult mai calculati cu banii si pot sa astepte pentru o recompensa ce va veni mai tarziu si va fi mai mare-de asemenea isi controleaza si impulsurile automate. Intr-un experiment, un grup de voluntari a baut cinci cesti pline cu apa, iar alt grup doar a sorbit din cinci cesti. Dupa 40 de minute, controlul de sine a devenit valid pentru ca vezica deja isi facea treaba si le spunea ca trebuie sa mearga la baie. Ei puteau alege sa primeasca 16 dolari a doua zi sau 30 de dolari peste 35 de zile. Cei care mureau sa ajunga la baie au acceptat a doua oferta, iar cei care doar sorbisera apa au acceptat-o pe prima.

No comments:

Post a Comment