Adeseori, din cauza unor diferite motive, o femeie este nevoita sa aiba o nastere prin cezariana. Dar, un lucru pe care putine femei il stiu este acela ca recuperarea de la nasterea prin cezariana dureaza mult mai mult fata de cea naturala.
De obicei, aceasta operatie chirurgicala se programeaza din timp, dar, uneori, este posibil ca ea sa aiba loc in mod neasteptat, din cauza unor complicatii care apar ce pot pune in pericol viata mamei si a copilului.
De obicei, aceasta operatie chirurgicala se programeaza din timp, dar, uneori, este posibil ca ea sa aiba loc in mod neasteptat, din cauza unor complicatii care apar ce pot pune in pericol viata mamei si a copilului.
De ce s-ar putea sa am o nastere prin cezariana?
Este posibil sa treci prin acest proces daca:
- Ai efectuat, in trecut, o nastere prin cezariana
- Ai suferit operatii la nivelul uterului
- Copilul este prea mare ca sa incapa prin canalul de nastere
- Canalul de nastere este prea mic pentru ca fetusul sa incapa
- Copilul se afla intr-o pozitie anormala in pantec
- Ai probleme la nivelul placentei
- Travaliul este progreseaza in mod lent sau se opreste
- Ai o infectie precum HIV sau herpes genital
- Ai o sarcian cu gemeni, tripleti sau mai multi copii
- Copilul se va naste cu un anumit defect
Ce riscuri sunt asociate cu nasterea prin cezariana
Adeseori, nasterea prin cezariana nu impune riscuri. Dar aceasta este o operatie majora, existand riscuri legate de anestezia generala, de exemplu. In Romania, 1 dintre 4 bebelusi sunt nascuti astfel, dar aceasta rata creste considerabil, in fiecare an. Totusi, atunci cand doresti si decizi sa ai o nastere prin cezariana, gandeste-te bine la ea, trebuind sa existe, intotdeauna, mai multe beneficii decat riscuri.
Ce riscuri are copilul intr-o nastere prin cezariana
Unii copii sunt afectati de catre medicamentele pe care le primeste mama inainte de a naste, cum ar fi anestezicul. Acest medicament poate sa il faca pe copil sa fie inactiv sau chiar lent, inca din perioada fetala. Totodata, un copil poate dezvolta probleme de respiratie, chiar si atunci cand sunt nascuti la termen. Copiii nascuti prin cezariana sunt mai predispusi sa aiba probleme de respiratie fata de cei care sunt nascuti vaginal.
Alaptarea
Femeile care au efectuat o nastere prin cezariana sunt mai putin predispuse sa alapteze fata de cele care nasc vaginal, conform studiilor. Acest lucru se intampla deoarece femeile nu sunt in stare, din punct de vedere fizic, sa il alapteze pe copil, din cauza unei perioada lungi de reabilitare. Totusi, exista mai multe lucruri ce pot fi facute pentru a putea alapta dupa o nastere prin cezariana, dar pentru asta trebuie sa vorbesti cu doctorul tau.
Pe langa acestea, o mama are mai multe riscuri daca alege o nastere prin cezariana fata de una vaginala, cum ar fi sangerari masive, infectii (atat la abdomen cat si la uter), reactii adverse la medicamente, cheaguri de sange la organele pelvine, plamani, si multe altele. Asadar, este recomandat ca, intotdeauna, o mama sa aleaga o nastere vaginala in locul uneia prin cezariana, deoarece, in acest mod, poate fi mentinuta si promovatat atat sanatatea copilului, cat si a femeii.
Bibliografie:Pe langa acestea, o mama are mai multe riscuri daca alege o nastere prin cezariana fata de una vaginala, cum ar fi sangerari masive, infectii (atat la abdomen cat si la uter), reactii adverse la medicamente, cheaguri de sange la organele pelvine, plamani, si multe altele. Asadar, este recomandat ca, intotdeauna, o mama sa aleaga o nastere vaginala in locul uneia prin cezariana, deoarece, in acest mod, poate fi mentinuta si promovatat atat sanatatea copilului, cat si a femeii.
CEZARIANA - Un moft sau o necesitate?
Recuperarea dupa cezariana
No comments:
Post a Comment