Noi cugetari in astrologie

In anumite perioade ale istoriei lumii, se petrec mari prefaceri, care transforma adevarata esenta a civilizatiei. Le putem numi „Epoci intunecate". In orice caz ele sunt perioade de tranzitie care separa doua epoci si este interesant de observat ca la inceputul acestor perioade, inainte ca „Epoca Intunecata" sa se instaleze cu adevarat, omul apare intotdeauna ca fiind elementul, ca sa spunem asa, care rezuma si concentreaza cunoasterea ciclului tocmai incheiat in scrieri (sau monumente) ce devin adevaratul germene si adevarata temelie a culturii ce rasare mai tarziu, dupa cum „Epoca Intunecata" devine luminata de o noua vitalitate spiritualmentala.
 
Astfel de oameni au devenit apoi canalele prin care vechiul este condus spre nou. Lucrarile lor contin tot ceea ce noul va sti vreodata de la vechi; ceea ce aceasta este important - nu inseamna totusi intreaga intelepciune a vechiului, nici macar cea mai buna parte a sa, ci numai ceea ce noul va fi capabil sa asimileze de la vechi. Pot fi date numeroase exemple. Confucius este unul tipic, insumand cunoasterea Chinei arhaice; dar, sa nu uitam, este vorba de China arhaica asa cum Confucius a inteles.
Se stie, de asemenea, foarte putin despre ideile muzicale ale lui Pitagora, transmise noua prin Boetius, in Imperiul Roman tarziu. Pentru un timp indelungat, Platon si Aristotel au insemnat pentru Europa aproape intreaga invatatura greceasca. Kabbalistii spanioli ai secolelor al VIII-lea si al IX-lea ne-au dat Kabbala, ceea ce ei au cunoscut si inteles din misterioasa cunoastere iudaica.
 
Si, in fiecare caz, cunoastem intelepciunea arhaica si filozofia vie numai prin mintile oamenilor care, fiind produsele finale ale unei civilizatli, au pierdut in mod necesar sentimentul a ceea ce a insemnat aceasta filozofie vie, aceasta intelepciune practica pentru oamenii care au fost la originea acestei. Nu ne propunem sa discutam o asemenea chestiune in extenso, dar este totusi imperios necesar, pentru cel care isi da osteneala sa patrunda in esenta semnificatiei astrologlei, sa inteleaga cele afirmate mai sus.
 
Pentru ca numai astfel poate fi evitata tragica greseala de a se crede ca astrologia prezentata Europei de tip intelectual alexandrin, era astrologia ce masura pulsul adevarat al omenirii antice. Astrologia ptolemeica este produsul final al culturii est mediteraneene-grecesti si poate fi inteleasa doar in functie de intelectualismul acestei culturi. Acest intelectualism a modelat mintea Europei in aproape toate aspectele sale.

No comments:

Post a Comment