Din ce in ce mai multi romani isi doresc sa renunte la spatiul mic din apartamentele de bloc si sa se retraga la casa, sa aiba confortul unei curti si spatiu mai mare. Nu intotdeauna bugetul se potriveste cu visele, si sunt situatii in care este aproape imposibil sa construiesti o casa de la zero din surse proprii.
Cea mai „la indemana solutie” raman creditele ipotecare sau creditele prima casa, insa ce facem cu cei care nu vor sa se indatoreze pe viata la banci si care nu vor sa isi asume riscul de a pierde casa daca intra in imposibilitate de plata. Ei bine, exista solutii chiar si pentru acestia, insa e nevoie de timp si rabdare pentru a construi casa de vis.
Primul si cel mai important pas este acela de a cumpara un teren, intr-o zona de care va simtiti atrasi si pe care v-o permiteti, pentru ca vorbim despre un buget limitat. Dupa alegerea proiectului si demararea actelor necesare pentru constructie, urmeaza discutia cu o firma de constructii.
Asigurati-va ca alegeti o firma care sa ridice si constructii case la rosu, pentru ca cel mai sigur acesta va fi stadiul in care va veti opri cu constructia, mai ales daca nu dispuneti de sume foarte mari.
Constructia la rosu presupune trasarea casei, saparea santurilor pentru fundatie, armarea si betonarea fundatiei, elementele de structura – plansee, stalpi, placi, ridicarea zidurilor casei, scara interioara, eventual scari exterioare, structura aceperisului (partea de lemn, fara invelitoare). Casa la rosu nu include instalatii, nici electrice si nici sanitare, insa va trebui sa stiti totusi, potrivit proiectului casei, unde vor fi amplasate baile si bucataria, astfel incat sa nu fiti nevoiti ulterior sa spargeti placa si fundatia pentru tevile de alimentare cu apa si scurgere. Pretul pe care il negociati cu firma de constructii poate include sau nu materialele necesare.
Odata adusa in stadiul „la rosu” casa poate ramane pe camp o perioada lunga de timp, insa este important sa faceti efortul ca macar pentru acoperis sa montati sistemul complet, astfel incat lemnul sa nu se deterioreze si casa sa fie protejata. Urmatoarea investitie recomandata este cea pentru geamuri si usi pentru intrare si pentru terase sau balcoane, astfel incat casa sa fie complet protejata pana la o noua „infuzie de capital”, respectiv pana o veti aduce la stadiul „la gri”.
No comments:
Post a Comment