Cele mai importante stiri

Cum stabilim care sunt cele mai importante stiri si de unde ne dam seama ca acestea merita citite? La urma urmei oamenii decid ei singuri ce informatii sa primeasca si tot ei singuri dau gradul de importanta evenimentelor transmise prin stirile zilei. Insa mai este si un al coeficient care conteaza destul de mult in aceasta ecuatie, iar el se numeste curiozitate. Acest coeficient intervine deoarece oamenii adesea nu pot fi selectivi decat daca stiu totul si chiar daca acel tot reprezinta si ceva ce le displace, nu se pot departa de subiect.

De exemplu in stirile zilei vedem zilnic accidente mortale, oameni raniti sau poate fetite mici batute si violate, copii maltratati de copii. Toate acestea nu ne plac, ba mai mult decat atat ne frustreaza, ne enerveaza si ne fac sa ne fim rai in cele din urma, sa devenim negativisti. Chiar daca nu ne plac, totusi le privim, ori le citim, si - indiferent ca este vorba despre imagini sau despre filmulete, despre descrieri ample in cuvinte sau despre simple fraze, vrem macar putin sa le citim si sa le patrundem. Iar aici cine stie ce functioneaza mai bine? Curiozitatea umana sau perversitatea mintii? Se spune ca oamenii sunt rai din ignoranta, insa daca raman ignoranti in rautatea lor atunci nu mai sunt rai sau cel putin nu mai ajung sa isi atinga imaginatia bolnava adesea. Oricum ar fi in cele din urma trebuie sa ne dam si de impactul stirilor, a informatiilor de pe internet, de la televizor sau radio, trebuie sa fim cat mai atenti cu ceea ce alegem sa asimilam si sa lasam sa intre in viata noastra, indeosebi daca avem copii mici.

Cat despre violenta, se pare ca cu cat este mai mediatizata aceasta, cu atat devine mai prezenta intre noi - privitorii si ne ataca mai mult ca si intreg.

No comments:

Post a Comment