Cat de multe nu stim despre contraceptie?

Pastila pentru barbati. De multa vreme tot se „screm” cercetatorii sa-i multumeasca si pe barbati si sa le faca si lor o pastila contraceptiva. Pana acum nu au putut gasi o metoda sa faca o pastila cu testosteron care sa stopeze productia permanenta de lichid seminal masculin, dar in acelasi timp sa nu afecteze deloc functia reproductiva si viata sexuala a barbatului. Cand doza de testosteron lasa functia sexuala sa fie activa din nou, productia de sperma revine si ea iar eliminarea ei in urma orgasmului e inevitabila.

Dandu-si seama ca nu de hormoni au nevoie pentru a produce o pastila contraceptiva pentru barbati, oamenii de stiinta au inceput sa exploreze noi cai de actiune. Cu ajutorul soarecilor de laborator, ei au gasit o soluti: sa blocheze doua proteine la nivelul celulelor musculare care sunt responsabile cu eliminarea rapida a unei mari cantitati de lichid seminal masculin in timpul ejacularii-sperma va fi produsa si va exista acolo unde isi are locul in organismul barbatesc, insa nu va fi eliminata in timpul orgasmului. Spre deosebire de testosteron, care interfereaza cu functia sexuala si duce la infertilitate, tehnica cu inhibatul proteinelor din celulele muschiului care „arunca” sperma din organismul masculin in timpul relatiilor sexuale nu afecteaza calitatea spermei si nici performanta sexuala. Pastila ar putea fi gasita in farmacii in aproximativ 10 ani.

Un nou tip de sterilizare feminina creste riscul aparitiei sarcinilor nedorite. Sterilizarea previne orice sarcina, permanent. Procedura normala implica sterilizarea laparoscopica, insa noua procedura, sterilizarea histeroscopica a inceput sa fie mai populara. Pe o perioada de 10 ani, femeile pot ramane totusi gravide daca apeleaza la sterilizarea histeroscopica. De ce aleg femeile pe cea histeroscopica?

Pentru ca nu e vorba de anestezie si nici de gauri abdominale si poate fi realizata in cabinetul doctorului. Mai intai, femeii i se vor introduce niste „colacei” la intrarea in trompele uterine, apoi femeia trebuie sa foloseasca o metoda contraceptiva alternativa in urmatoarele trei luni. La final, doctorul verifica daca „dopurile” de la trompele uterine isi fac treaba, cu ajutorul razelor X. Riscul de sarcina apare in primul an dupa procedura, in comparatie cu sterilizarea laparoscopica ce isi face efectul imediat.

No comments:

Post a Comment