Descoperiri surprinzatoare despre ADN

ADN-ul este cel mai bun mediu de stocare digital pentru orice tip de media. Ideea stocarii de date digitale in ADN a existat inca din anii 1980, de abia in 2012 cercetatorii de la Harvard au putut „sparge” codul. Au putut stoca pana la 700 de terabytes de date pe un singur gram de ADN, un mediu lichid care ar incapea pe varful unui deget. Extragerea datelor din ADN este extrem de grea si dureaza ore intregi, fiind foarte costisitoare, forma aceasta de stocare fiind limitata; insa nu e uimitor ca putem deja stoca toate cunostintele noastre si creatiile intr-un spatiu nu mai mare decat un dulap?

Pot exista doua seturi ADN. Multe sarcini pornesc ca fiind gemelare-in general unul dintre gemeni este „absorbit” de celalalt in primele saptamani de sarcina. Insa daca apare aceasta „absorbtie” rezulta o fiinta umana cu doua seturi de ADN. „Himerismul”, numit asa dupa Himera, creatura greceasca cu parti dintr-un leu, un sarpe si o capra nu este o raritate, multi oameni traind cu doua seturi de ADN fara sa stie. Detectarea „himerismului” apare atunci cand persoana in cauza are nevoie de un transplant si organe compatibile. Lydia Fairchild a fost un caz teribil la vremea sa. In 2002, Fairchild a trebuit sa-si testeze ADN-ul pentru a dovedi un grad de rudenie. Spre suprinderea ei, testul ADN a demonstrat ca nu era mama propriilor copii. Asa ca a fost condamnata pentru frauda, i-au fost luati copiii si a fost data in judecata. Intr-un final, s-a dovedit ca femeia era propriul ei geaman si avea doua seturi ADN distincte dar care semanau perfect la testare…

ADN-ul radioactiv. In anii 1950, exploziile nucleare provocate de Statele Unite si de URSS, in timpul Razboiului Rece erau un lucru obisnuit. Din cauza lor, toti oamenii nascuti dupa 1955 au urme de carbon radioactiv C-14 in structura ADN. Celulele care nu s-au divizat inainte ca o persoana sa se nasca nu vor contine carbon radioactiv. Desi nu produc mutatii fizice sau psihice, aceste „infestari” pot fi utile pentru calibrarea ratei de replicare a celulelor din inima.

No comments:

Post a Comment