Dragoste la prima vedere

Fenomenul “dragoste la prima vedere” a fost dovedit stiintific si afecteaza majoritatea speciilor animale intr-o maniera asemanatoare.

Andrei se afla la cumparaturi intr-un supermarket cand, la un moment dat, printre pachetele de fulgi de porumb, si-a aruncat ochii inspre raionul de confectii. S-a simtit coplesit de ceea ce vedea inaintea ochilor, traind un sentiment euforic foarte intens, ca si cum ar fi consumat cine stie ce substante. Acolo se afla o femeie care pur si simplu i-a rapit inima. Nu era frumoasa in sensul obisnuit al cuvantului, dar era la ea ceva aparte, mai cu seama in felul in care se misca. Singurul lucru de care mai era constient Andrei era ca se simtea atras de-a dreptul magnetic de acea femeie.Se simtea incitat numai privind la ea si fluturasii incepeau sa-i zburde prin stomac.

In timp ce experimenta starea euforica provocata de descoperirea acelei femei, simtea in acelasi timp disperarea provocata de gandul ca nu o va mai vedea niciodata.

Daca ati trait vreodata sentimentul de “dragoste la prima vedere”, creierul vostru producea cantitati uriase de substante precum dopamina, care te face sa te simti ca si cum ai fi luat droguri. Aceleasi lucruri se petrec si cu alte animale. Un studiu a demonstrat ca atunci cand unei oi in calduri i se arata imaginea unui berbec, nivelul dopaminei din creier creste spectaculor. In vreme ce acest efect dureaza cateva secunde sau minute in cazul majoritatii animalelor, la oameni poate tine luni sau chiar ani intregi.

Oamenii de stiinta care se ocupa de acest domeniu de cercetare sunt, de asemenea, de parere ca, intr-o societate stabila, in care populatia nu simte amenintarea razboiului sau a mortii iminente, dorinta, dragostea pasionala si atasamentul pe termen lung pot fi calea cea mai buna si cea mai eficienta de a asigura supravietuirea speciei.

No comments:

Post a Comment