Sa nu uitam colindele

Din cele mai vechi timpuri colindele sunt o traditie sfanta de Craciun, un mod de aducere aminte pentru fiecare crestin si un obicei indragit de cei mici. La sate si in comune Craciunul este sarbatorit mereu cu fast si voie buna, pastrandu-se mereu acel spirit specific de sarbatori iar copii si adolescentii merg mereu cu colindul la casele oamenilor ce ii asteapta cu felii de cozonac cald si cu colaci aburinzi.
In contrast cu aceasta imagine idilica, in oase, sarbatoarea Craciunului a devenit una palida, adesea guvernata de pretul alimentelor si de munca in exces decat de acel spirit specific perioadei de sfarsit de an. Insa chiar si aici multi copii merg si azi cu colindul chiar daca sunt tot mai putini cei ce le deschid usa.
Revenind la obiceiurile de la sat, aici flacaii invata din timp nenumarate colinde frumoase pe care si parintii lor le-au invatat cu ani in urma si apoi pleaca la colindat, uneori chiar si in ceata, nu atat pentru a primi ceva in schimbul stradaniei lor ci mai degraba pentru ca asa cere traditia si pentru ca aceste colinde aduc bucurie in sufletele oamenilor. Ba mai mult, traditia din unele localitati spune ca tinerii trebuie sa ia la rand toate casele iar cu cele adunate de la colindat vor face hore in a doua si a treia zi de Craciun, aducand la dans si fetele din sat.
Acestea sunt in doar cateva cuvinte obiceiurile de colindat ce se intalnesc pe la noi. Insa putini dintre noi sunt aceia care cunosc mai multe despre ce a insemnat traditia colindelor la noi in tara in decursul ultimelor secole. Cati oare isi mai aduc aminte de repertoriul enorm de colinde pe care marile personalitati ale culturii romanesti au reusit sa il culeaga la inceput de secol XX de pe intregul tarii noastre?
Iata ca in ultima vreme, revitalizarea colindelor romanesti nu a venit din partea scrisa a culturii ci de pe net, poate cea mai improbabila sursa daca ar fi sa ma intrebati pe mine. Internetul a reusit acolo unde orice editura ar fi dat gres, constituind un fond cultural extrem de accesibil si de care se poate bucura oricine.
Daca vreti sa redescoperiti niste colinde aproape uitate, puteti gasi o colectie de colinde pe mamicamea.ro, in cadrul catorva articole foarte  bine scrise.

No comments:

Post a Comment